Articole

FOBIA SOCIALĂCe este fobia socială? • Fobia socială reprezintă teama resimţită într una sau mai multe situaţii sociale. Exemple de asemenea situaţii includ: susţinerea unui discurs în faţa unui public, întâlnirea unor persoane noi, participarea la petreceri, stabilirea unei întâlniri, consumul de alimente şi băuturi în public, folosirea toaletelor publice, cererea de informaţii de la autorităţi, discuţiile în contradictoriu cu alţii. Persoanelor cu fobie socială le este teamă să nu acţioneze în aşa fel încât alţii să aibă o impresie negativă despre ei. Deseori se tem că ceilalţi vor observa semne ale anxietăţilor lor, de exemplu că roşesc, că le temură mâinile sau că transpiră. Persoanele cu fobie socială de cele mai multe ori evită situaţiile care le produc disconfort. În cazurile în care nu le pot evita, resimt teamă şi jenă marcată. Uneori, aceste persoane pot avea şi atacuri de panică.
 • Fobia socială este o formă severă de timiditate, care poate împiedica funcţionarea optimă a persoanei. Uneori, aceste probleme sunt minore, de exemplu în cazurile în care persoana este incapabilă să răspundă în clasă. Însă există şi cazuri în care problema se agravează. Majoritatea persoanelor cu fobie socială au puţini prieteni, se simt singuri şi au probleme în atingerea scopurilor propuse (şcoală sau serviciu).


 • Cauzele fobiei sociale? • Deocamdată nu se cunosc exact cauzele fobiei sociale, însă au fost deja identificaţi factorii care contribuie la instalarea acestei tulburări:


  1. Factorii genetici. S a observat că persoanele cu fobie socială de obicei au mai multe rude timide sau chiar diagnosticate cu fobie socială.

  2. Experienţe anterioare de viaţă. Multe persoane cu fobie socială îşi aduc aminte de situaţii în care au fost umilite sau puse în situaţii jenante. Asemenea experienţe le au determinat să le fie teamă de posibile întâmplări similare. În scurt timp, încep să evite aceste situaţii sociale, ceea ce, ulterior, le va induce frică din ce în ce mai intensă.

  3. Stil negativ de gândire. Majoritatea persoanelor cu fobie socială au gânduri negative automatizate deja, în legătură cu ceea ce urmează să se întâmple în situaţii sociale. Cele mai frecvente astfel de gânduri sunt: „Nu voi reuşi să găsesc o temă de conversaţie.”, „Mă voi face de minune.”, „Se va vedea că îmi este teamă.”. De asemenea, aceste persoane îşi stabilesc standarde foarte ridicate, greu de atins, cum ar fi „Niciodată nu ar trebui să îmi fie frică,”, „Trebuie să fiu superbă şi inteligentă, ca să fiu plăcută de ceilalţi.” sau „Toată lumea trebuie să fie de acord cu mine”. Deseori, au o imagine negativă de sine, considerându se „plicticoşi”, „ciudaţi” sau „total diferiţi de ceilalţi”.

  4. Lipsa abilităţilor sociale. Unele persoane cu fobie socială nu au avut ocazia să dobândească abilităţile sociale. Aceste neajunsuri le pot crea probleme în anumite situaţii sociale. În alte cazuri însă, unii au abilităţile sociale necesare, însă devin temători în momentul în care trebuie să le folosească.

 • ( “Fişa de lucru 2.4. Informaţii despre fobia socială – Fişă pentru pacient Din Planuri de tratament şi intervenţii pentru depresie şi anxietate, de Robert L. Leahy şi Stephen J. Holland”)